Instrukcja pielęgnacji blatów z litego drewna

Zacieki

Pamiętaj o natychmiastowym wytarciu wszelkich zacieków czystą, suchą szmatką. Płyny nie powinny gromadzić się na powierzchni ani utrzymywać się na niej przez dłuższy czas.

Cięcie

Nie tnij, nie krój bezpośrednio na blacie. W tym celu skorzystaj z deski do krojenia.

Bezpośredni kontakt z przedmiotami

Nie stawiaj gorących, mokrych lub brudnych garnków, czy patelni bezpośrednio na blacie. Blat wymaga dodatkowej ochrony przed takimi przedmiotami. W rzeczywistości większość naczyń metalowych (np. puszki) może poplamić drewno i stąd należy ograniczać kontakt między nimi.

Czyszczenie

Regularnie przecieraj blaty zwilżoną, nie strzępiącą się szmatką, z dodatkiem niewielkiej ilości mydła. Nie zalecamy używania uniwersalnych środków czyszczących, zawierających chemikalia, ponieważ mogą one uszkodzić powierzchnię blatu. Warto również unikać stosowania gąbek do szorowania, tzw. “druciaków”, po użyciu których blat może wymagać późniejszego ponownego olejowania.

Olejowanie

Regularne olejowanie pozwala utrzymać blaty z litego drewna w najwyższej jakości. Drewno jest materiałem naturalnym i odpowiedni przebieg olejowania jest niezbędny, aby zapewnić jego długą i bezproblemową żywotność.
W ciągu pierwszych kilku tygodni użytkowania należy zachować szczególną ostrożność, aby zapobiec zabrudzeniu blatów, zwłaszcza woda nie powinna utrzymywać się na powierzchni przez dłuższy czas.
Kiedy powierzchnia jest błyszcząca, a woda formuje się w kropelki lub spływa, można stwierdzić, że blat jest w dobrym stanie. Gdy powierzchnia staje się matowa i woda nie skrapla się na niej, blat wymaga olejowania. Idealnie byłoby, gdyby powierzchnia robocza została ponownie zabezpieczona olejem, zanim dojdzie do tego etapu.
Nowe blaty będą wymagały częstszego olejowania w celu zwiększenia ich bariery ochronnej. W miarę upływu czasu narastająca warstwa ochronna będzie stopniowo rzadziej wymagać konserwacji. Środowisko, w którym montujemy blat, stopień eksploatacji, wpływają na częstotliwość potrzeby olejowania. Zalecamy jednak regularną konserwację raz do roku.

Recommended Posts